vrijdag 30 mei 2008

Vierkampentoernooi van start

 
Posted by Picasa
Op de voorgrond Zekria Amani (l) tegen Tabitha Snikkers


Even na half acht gingen 46 schakers in alle rust van start in de eerste ronde van het ASV Vierkampentoernooi. Enkele uren voor de start van de eerste ronde leek die rust nog niet gegarandeerd. Een storing in het alarmsysteem zorgde voor een aanhoudende sirene en dat is nu niet het achtergrondgeluid dat bij een schaaktoernooi past. Gelukkig wist een monteur tegen half zeven het euvel te verhelpen. Althans dat hopen we. Het is in ieder geval al anderhalf uur stil. Het deelnemersveld bestaat uit een grote groep jonge schaaktalenten van De Toren, Veenendaal, Variant en Messemaker, maar gelukkig zijn ook veel oudere schaakliefhebbers op dit recreatieve toernooi afgekomen. Essentieel bij deze toernooiopzet is een even aantal deelnemers. Gelukkig had Léon van Tol zich als reserve gemeld, zodat we vooraf in ieder geval zeker wisten dat iedereen drie partijen zou spelen. En de reserve bleek nodig. Daarmee kon de concept-indeling die achter de schermen al gemaakt was de prullenbak in. Een leuke uitdaging volgde voor wedstrijdleider Barth Plomp om binnen tien minuten de elf groepen te formeren. Dat lijkt eenvoudig. Je kunt immers na iedere vierde speler een streep zetten en klaar is kees. Als je echter clubgenoten enigszins wil spreiden over de groepen en rekening wil houden met de snel toenemende speelsterkte van de jeugd, dan is het een flink veel ingewikkeldere klus. Gelukkig doet Barth Plomp dat niet voor het eerst en keurig binnen de tijd was dce indeling klaar en zaten alle spelers.

Groep A is met Guust Homs, Nick Beijerinck, Tijmen Kampman en Léon van Tol sterk bezet. Léon van Tol en Guust Homs, die elkaar afgelopen zomer in het Euwe-Stimulanstoernooi al troffen, moeten het als routiniers opnemen tegen de aanstormende jeugd. En zo was dat in het Euwe Stimulanstoernooi ook. Ook in de B-groep staan de jongelingen Stefan Bekker en Noud Lentjes tegenover de routine van Martin Weijsenfeld en Fokke Jonkman. Groep C telt alleen ervaren spelers: Toon Janssen, Audry Burer, Michel Teunissen en Richard Christians. In groep D is het ook al jong tegen ouder. Nico Schoenmakers en Robert Naasz zorgen hier voor de routine. Ze moeten opboksen tegen Naomi Snikkers en Jan van Dorp. We vallen in herhaling als we de samenstelling van groep E zien. De ASV-ers Jan Groen en Ruud Verhoef treffen de jongelingen Justin Günther en Steven Glasbeek van De Toren. Een volledig Arnhemse groep dus. In groep F strijden Mees van Osch en Richard Rieksen namens de jeugd tegen Dick van der Klis en Niels Matser, die allebei niet meer tot de jeugd behoren. Groep G telt slechts één jeugdspelers. Marcella Günther moet opboksen tegen de ambitieuze Marco Braam, Henk Kuiphof en Ron Brachten. Ook in groep H zien we een meisje die de strijd aangaat met drie routiniers. Tabitha Snikkers stuit op de Torenaars Rolf Hendriks en Hans Donker en ASV-er Zekria Amani. In groep I is de formule van twee jongere en twee oudere spelers weer hersteld. Ignace Rood en Hendrik van Buren openen vandaag tegen elkaar, maar op zaterdag wachten de jongelingen Koen Rieksen en Mahsa Bitalzadeh. Groep K is de laatste groep van vier. Daarin de 91-jarige Henk Kelderman die het in zijn derde jeugd opneemt tegen De Torenpreses Peter Hamers, maar ook Franzke Kalkman de Koster en Franck Bloemendal op zijn pad vindt. Groep J telt zes spelers die drie ronden Zwitsers spelen. Raimond Vastenhout heeft in die groep minder ervaring dan al zijn tegenstanders, maar ongetwijfeld meer talent. Zijn clubgenoten Franke van Netten en Jan Schoemakers zijn twee van zijn opponenten. Herman de Munnik, Frans Veerman en Oscar Mercan Cano zijn de andere drie.

De groepen overziend hebben we een soort generatietoernooi, waarbij het interessant is of de oudere clubschakers overeind blijven tegen de aanstormende jeugd.